Infiltration
I en infiltrationsanläggning renas vattnet genom att det rinner genom naturliga jordlager och sprids via marken till grundvattnet. I marken sker naturlig rening av vattnet genom biologiska, fysikaliska och kemiska processer. Infiltration kan användas för rening av blandat, urinavlastat avloppsvatten, eller enbart BDT-vatten.
Installation och funktion
För att infiltration ska vara möjlig måste marken vara tillräckligt genomsläpplig och ha förmåga att transportera bort vattnet. Jorden får heller inte vara för grovkornig eftersom vattnet då inte hinner renas innan det når grundvattnet. För att få reda på markens infiltrationskapacitet gräver man en provgrop.
Vid olämpliga platsförhållanden kan avloppsvattnet behöva pumpas till en mer lämplig placering.
Infiltrationsanläggningen ska anläggas enligt god praxis. Anläggandet av en avloppsanläggning bör utföras av en sakkunnig person.
Miljö och kretslopp
Utsläpp från en infiltrationsanläggning sker till grundvattnet, vilket kan medföra problem om behandlingen inte fungerar tillfredsställande.
Miljöskydd
Ämne Reduktion i % av total mängd*
BOD 90-95
fosfor 25-90
kväve 20-40
Drift och skötsel
En infiltrationsanläggning kräver mycket lite tillsyn och skötsel. Den bör dock inspekteras minst en gång om året genom att kontrollera att det inte står vatten i luftningsröret (om sådant finns).
Slamavskiljaren behöver tömmas regelbundet för att skydda reningen i bädden. Genom att tömma slamavskiljaren och forsla bort fast avfall minskar risken för igensättning av infiltrationsanläggningen. Läs mer om slamavskiljning här
Att tänka på
- Vid infiltration av avloppsvatten finns alltid en risk att dricksvattenbrunnar förorenas.
- Det är svårt att kontrollera funktionen på en infiltration, eftersom man inte kan ta ett vattenprov på ett lätt sätt.