FAQ – Vanliga frågor
FAQ – Vanliga frågor , Slamavskiljare och tankar
Hur ofta ska slamavskiljaren tömmas?
Slamavskiljaren är konstruerad enligt gällande standard. Den bygger på antagandet att slamlagret skall vara så stort att slamtömning behöver göras en gång per år vid permanent boende. Ett fåtal hushåll producerar extremt mycket slam, dessa kan behöva tömma oftare, d v s då slamnivån når 50 % av våtvolymen (30 % för BDT slamavskiljare). Vid intermittent användande kan perioderna för användande slås ihop vid beräkning av tömningsintervall.
Jag har ett badkar, måste jag dimensionera upp slamavskiljaren?
Ja, är badkaret större än 300 liter krävs större slamavskiljare än 2 kbm. 3 kbm klarar 420 liter. 4 kbm klarar 540 liter. Notera att bädden behöver ökas! 400 liter = 2 extra moduler, 500 liter = 4 extra moduler. Inget klor får användas!
Varför rekommenderar ni att backspolningsvatten från vattenreningsanläggningar leds till separat stenkista och inte till slamavskiljaren?
Dels får man ett samlat flöde på ett par hundra liter var 2-4:e dag. Dessutom har filtret samlat på sig massor av koncentrerad jonvätska som kan störa balansen i slamavskiljaren.
Kan man ställa en tank ovan mark?
Ja, det går bra. Se till att den står på väl avvägd yta som inte sätter sig samt att tanken inte riskerar att frysa. Använd frostvakt samt rejält med isolering.
Hur isolerar man en tank som står ovan mark?
Bygg ett litet skjul alt. ställ tanken under veranda eller liknande (glöm ej att det kan lukta från både en slamavskiljare och en sluten tank, främst sommartid då innehållet värms upp). Använd frostvakt samt rejält med isolering. Från tanken sett isoleras en tank bäst genom att först använda en skiva gullfiber (tanken expanderar när den är full, gullfiber är mjukt), sedan en 5 cm skiva frigolit. Ytterst läggs en skiva i väderbeständigt material.
Klarar min slutna tank eller slamavskiljare att stå tom?
Ja. Slamavskiljare och slutna tankar har samma grundkonstruktion och kan båda stå tomma. Det är rätt vanligt att slutna tankar töms på hösten och står tomma över vintern.
FAQ – Vanliga frågor , Infiltrationer och markbäddar
vad är en infiltrationsbädd?
Infiltration kan liknas vid naturens egen reningsmetod, som oftast är den effektivaste vid lokal avloppsrening. Ett traditionellt infiltrationssystem består av slamavskiljare och fördelningsbrunn där flödet delas upp till spridarrör på ett lager av tvättad sten ovanpå infiltrationsytan.
Vad är en markbädd?
En markbädd fungerar nästan som en infiltrationsanläggning men reningen sker i ett sandlager istället för i markens naturliga jordlager. På botten av sandlagret samlas det vatten som inte rinner genom marken och leds ut till ett dike eller annan recipient.
Hur djupt ligger en infiltrationsbädd?
Normalt lägger man infiltrationsytan på 60-80 cm djup, men om det finns ytligt berg eller grundvatten på platsen får man anpassa sig till det och lägga infiltrationsytan ytligare.
Vad är tät markbädd?
Markbädd används när marken inte kan infiltrera avloppets utgående vatten. Tänk på att livslängden på en markbädd med WC är ca 10-15år, sen ska sanden bytas ut. Tät markbädd, d.v.s. att markbädden är inkapslad så att inte vattnet kan rinna ut mer än i utloppshålet.
Vad menas med förstärkt infiltration?
Förstärkning av en infiltrationsbädd kan göras med två syften: För att förbättra infiltrationsförmågan i en bädd bestående av material med begränsad genomsläpplighet. För att bromsa infiltrationshastigheten i en jord med hög genomsläpplighet.
Jag har inte avluftning ovan taknock. Hur kan jag lösa problemet?
Du bör försöka installera genomgående avloppsstam för att nå den s.k ”skorstensverkan”. Det är den billigaste, enklaste och mest driftsäkra lösningen. Har man inte avluftning ovan tak, kan man installera en kanalfläkt vid avluftningspipan i änden av bädden. Ställ in drifttiden på totalt 4 timmar spritt över dygnet. Använd kallrasskydd. Detta kan dock medföra luktproblem vid slamavskiljaren. Om luften ej kan ledas ut via locket på slamavskiljaren behöver ett utlopp för luften monteras på rörledningen. Man måste också se till att fläkten fungerar oavsett årstid.
FAQ – Vanliga frågor , Vintersäkra ditt fritidshus
Hur skyddar jag min EkoTreat-anläggning som finns installerad i mitt sommarhus som på vinterhalvåret står obebott och utan värme?
- Stäng först av inkommande vatten till fastigheten och enheten.Tappa ut vattnet ur systemet.
- Stäng av ingående vatten till Ekotreatenheten (kulventil).
- Lossa vit tryckslang på inloppssidan, ej sidan mot enheten.
- Sätt sedan enheten i testläget tills enheten doserat ut det vatten som finns kvar i enheten innan magnetventilen samt i ingående vattenslang.
- Koppla in den vita tryckslangen igen.
Om temperaturen inte är kallare än -20 grader Celsius behövs ingen åtgärd för fällningsmedlet. Finns risk att temperaturen långvarigt ligger under -20 grader Celsius bör man ta upp sugröret ur dunken och pumpa ur alla slangar och säkerställa att alla slangar blir helt tomma från fällningsmedel. Kör minst 1 minut för att säkerställa att hela slangen är tom.
Vad behöver jag tänka på gällande min biobädd som ej används under vinterhalvåret?
Används en eller flera Biobäddar till en fritidsfastighet, där vistelsen begränsas till sommarhalvåret eller vid planerad frånvaro längre än en månad, bör fläkten till Biobädden stängas av under frånvaroperioden.
OBS! Det är mycket viktigt att fläkten slås på när anläggningen tas i bruk igen
Vad kan jag göra om mitt vattenlås/avluftningsrör till Biobädden har frusit?
Det är väldigt ovanligt att vattenlåset/avluftningsröret fryser trots våra vintrar, skulle det ändå ske kan du enkelt följa punkterna nedan för att avhjälpa problemet.
- Ta 2 st hinkar med 10 L varmt vatten och hälla dessa i vattenlåset efter biobädden, i röret där fläkten sitter monterad.
FAQ – Vanliga frågor , Jordprover
När behövs en jordprovsanalys?
I infiltrationsanläggningar renas avloppsvattnet genom att det naturligt rinner genom jordlager och via marken till grundvattnet. Vid infiltration måste man säkerställa att markens genomsläpplighet är tillräckligt bra, så att infiltrationen kan ”svälja” allt vatten. För att avgöra hur genomsläpplig marken är, tar man jordprover och genomför en perkolationsanalys, vilket är en provtagnings- och analysmetod där markens infiltrationsförmåga bestäms.
Genom perkolationsanalysen får man fram ett LTAR-värde (Long Term Acceptance Rate) som är ett mått på infiltrationsförmågan i marken vid belastning med slamavskiljt hushållsspillvatten. Dvs, hur lång tid det tar för marken att släppa igenom vattnet. LTAR anges i liter per kvadratmeter och dygn. För att få fram LTAR gör man ett antal provtagningar från marken där avloppsanläggningen planeras. Genom perkolationsanalys får man fram värdet, som i sin tur avgör vilken typ av avloppsanläggning som lämpar sig, t ex markbädd eller infiltrationsanläggning.
För markbädd (lerig mark) och biobädd behövs ingen jordprovsanalys. Markbädd väljs när marken är så pass tät att man behöver ett utlopp från avloppsanläggningen. FANN Biobädd kan installeras överallt och är oberoende av markens genomsläpplighet. FANN Biobädd är färdigbyggd från fabriken med ett utloppsrör.
Hur tar jag ett jordprov?
Vid val av placering kontaktas kommunen för att uppfylladom lokala riktlinjerna. Vi rekommenderar även att man kontaktar tex. FANN Auktoriserad Partner som dessutom kan utföra en korrekt förundersökning.
I anslutning till den tänkta infiltrationsytan grävs en djupprovgrop enligt kommunens riktlinjer. Syftet är att fastställa olika jordprofiler samt avstånd till grundvatten/berg.
Provgropar för perkolationsprov
Inom området där infiltrationen är tänkt att placeras grävs 3 st provgropar, för uttag av jordprover. Beakta minimum skyddsavstånd till grundvatten/berg samt max återfyllnad. Provet tas i nivå med blivande schaktbotten.
LTAR-värde
LTAR är ett mått på markens genomsläpplighet och betyder Long Time Acceptance Rate som anges i liter per m2 och dygn.
• FANN IN-DRÄN Original infiltration kan anläggas där genomsläppligheten är LTAR 10-100
• FANN IN-DRÄN Plus infiltration kan anläggas där genomsläppligheten är LTAR 15-100
• FANN konventionell infiltration kan anläggas där genomsläppligheten är LTAR 30-100
• Vid lägre LTAR-värde installeras FANN IN-DRÄN markbädd eller FANN Biobädd.